Ensimmäinen haaste: tutustu sijoittamiseen

Hello world!

Me ollaan Trimedia. Me tuotetaan nettisivuja, verkkopalveluita ja markkinointia. Meillä on töissä huipputyyppejä, jotka tekee luonnollisesti huippujuttuja. Muutama viikko sitten meidän toimitusjohtaja keksi tavan, jolla devaajat, sisällöntuottajat ja AD:t saataisiin juttelemaan keskenään muustakin, kuin meneillään olevasta projektista tai lounaiden sisällöstä.

Arto halusi, että jokainen viikko yksi meistä heittää vuorollaaan haasteen koko porukalle. Haaste saa olla oikeastaan kaikkea muuta, paitsi vegaanien pakkosyöttämistä pepperonilla. Trimedia on tunnettu melko korkeasta sitoutumisasteesta, eli työntekijät ovat keskenään tuttuja jo vuosien takaa. Nyt oli aika haastaa tuo ryhmähenki ja alkaa kehittää itseämme ihmisinä (send help!).

Ainoa sääntö oli, että haasteen täytyy olla kehittävä ja positiivinen asia. Teemana oli itsensä kehittäminen ja kenties ajatusmaailman laajentaminen. Meidän porukka on varsin monimuotoinen – löytyy kasvissyöjiä, työmatkapyöräilijöitä, kulttuurista kiinnostuneita ja peli-intoilijoita. Kaikilla on kuitenkin annettavaa toisille ja itsensä haastaminen tekee yleisesti ottaen oikein hyvää. Ensimmäinen viikkohaaste olikin omien tottumusten ja tapojen pohtimista: sijoitushaaste.

 

 

“Vko 36: Sijoittaminen – Tee kuukausitason säästö- ja sijoitussuunnitelma.

1)  Kuuntele https://soundcloud.com/rahapodi/jakso-117-lapsilisat-porssiin

Jaksossa kuvataan kuinka korkoa korolle efekti toimii. Podcast käsittelee sitä, kuinka kannattavaa sijoittaminen on aloittaa jo lapsuudessa. Mitä aiemmin sijoittamisen aloittaa, sitä paremmin korkoa korolle mekanismi pääsee oikeuksiinsa. Usein jo pieni sijoitussumma kuukaudessa riittää kasaamaan hyvän potin, kun vain sijoitushorisontti on riittävän pitkä.

2) Etsi kiinnostava sijoittamista ja säästämistä käsittelevä blogi ja lue sitä, esimerkiksi:

Pohatta

Laiska sijoittaja

Rikas Erakko

Ekonomimimmi

3) Tee oma (kuvitteellinen) yksinkertainen kuukausitason säästö- ja sijoitussuunnitelma.

Haasteen oli tarkoitus herättää ihmiset ajattelemaan omaa rahankäyttöään ja tulevaisuutta: mihin kaikkeen palkan voi käyttää ja miten sillä voi kerryttää omaa varallisuutta. Haaste oli kolmiosainen: siihen kuului podcastin kuuntelu, blogien avulla aiheeseen tutustuminen ja oman, yksinkertaisen säästö- ja sijoitussuunnitelman tekeminen. 

Miten meni?

Sijoittaminen on ilmiönä nostanut suosiotaan viime vuosina, joten oli jo aikakin tutustua aiheeseen. Monilla meistä haasteeseen osallistujista oli ennakkoluuloja sijoittamisesta ja myös sijoittajista. Muutama trimedialainen kertoi jo sijoittavansa rahastoihin tai muihin kohtuullisen riskin omaaviin kohteisiin. Eniten kesksutelua herätti haasteen ensimmäisen osio, ja puhujien persoonat.  Sanotaanko vaikka näin, että ne eivät olleet ihan jokaisen mieleen. 

 


Trimedialaisten oli vaikea samaistua podcastin puhujiin.

 

Tästä huolimatta aihetta pystyttiin käsittelemään neutraalisti. Haasteen toinen osa, blogien lukeminen, antoi enemmän valinnanvapautta: jokaiselle löytyi jotakin omaan tyyliin sopivaa. Tutustuminen sijoittamisen saloihin sujui hyvin ja aiheesta riitti puhetta lounaalla. Suurin osa meistä oppi jotain uutta ja harkitsi sijoittamista vakavissaan. Jotkut kokivat sijoittavansa riittävästi, kun maksoi pois asuntolainaa; asunnot säilyttävät hyvin hintansa ja sen myötä useimpien tulevaisuuden säästöt on turvattu.

Muutamalle sijoittamisen suurimpana haasteena oli pitkäjänteisyys, tai siis sen puute. Jotta sijoittamisesta saa irti huomattavia summia lyhyessä ajassa, sijoitettavan summan on oltava jo melko huomattava. Toisaalta jos sijoittamisen aloittaa riittävän varhain, pienellä summalla saa kerättyä todella ison potin ajan kuluessa.

”No mutta, tästä päästään sijoittamisen ongelmaan omalla kohdallani. Aika paljon pitäisi laittaa nyt, että sais etes jotain jo muutaman vuoden päästä.” – Anonyymi trimedialainen

Haasteen kolmas osa, sijoitus- ja säästösuunnitelma oli osalle hyvin vieras ajatus, kun taas osa tiesi jo nyt tasan tarkkaan montako euroa säästää vuodessa. Toisilla asenne oli rennompi: säästöön jää se, mitä sattuu jäämään kuukauden jälkeen käteen. Kaikkien asenne oli kuitenkin myönteinen suunnitelman tekemistä varten. Ainakin yksi trimedialainen kertoi tehneensä toimia haasteen johdosta: sijoitussuunnitelma eteni toteutuksen tasolla ja kyseinen trimedialainen on nyt onnellinen rahasto-sijoittaja. Saa nähdä, millainen tilanne on esimerkiksi viiden vuoden päästä! Ylipäätään haaste herätti positiivisia tunteita ja keskustelua siitä, miten turvata tulevaisuus. Sanotaan, että rahalla ei voi ostaa onnea, mutta kyllä se asunto ja mahdollisuus reissaamiseen ja harrastamiseen myös eläkepäivillä sitä kummasti tuo.

Nyt me haluttaisiin kuulla, että millaisia ajatuksia sijoittaminen herättää teissä? Kuuntele podcast, tutustu blogeihin ja mieti omaa säästö- ja sijoitussuunnitelmaa. Voit myös testata eri sijoitussummien vaikutusta Korkoa Korolle laskurilla. Olisiko kulutustavoissa parantamista, vai onko sinulla jo selvät sävelet sijoittamisen suhteen?